info@colostrumpolska.pl

+48 731 144 441

Colostrum Bovium

Colostrum czyli siara jest naturalnym produktem stosowanym dla wzmocnienia organizmu i regulacji odporności od niepamiętnych czasów. W 1799 roku, Dr Christopher Hufeland zaczyna studiować efekt siary bydlęcej na zdrowie i rozwój nowonarodzonych cieląt. Stwierdza on, że cielęta, które nie otrzymały colostrum doświadczyły znacznie większą śmiertelność z powodu zmniejszenia układu odpornościowego.

Zanim pojawiły się antybiotyki, bydlęce colostrum stanowiło główne źródło przeciwciał w walce z infekcjami. Amerykański naukowiec polskiego pochodzenia Dr Albert Sabin w 1950 roku, odkrywa, że colostrum bovinum zawiera przeciwciała, które działają przeciwko wirusowi polio. Był w stanie izolować i używać wielu z tych przeciwciał, aby utworzyć pierwszą doustną szczepionkę przeciwko polio, co praktycznie wyeliminowało chorobę i uratowało niezliczoną liczbę ludzkich istnień.

W istocie, colostrum było stosowane od wieków w ramach tradycyjnych systemów medycznych m.in. Polsce, gdzie na stołach gościły placki z siary, tzw. Siarzaki. Z kolei niektóre konserwatywne grupy protestanckie w Ameryce (np. Amisze) stosują colostrum powszechnie jako wyjątkowy składnik diety, a przede wszystkim jako środek zapobiegający i leczący infekcje. Należy dodać, że członkowie tych społeczności stanowią dla współczesnych mieszkańców Ameryki pewien niedościgły, choć czasem wyszydzany, wzór zdrowia i higieny życia.

Siara od dawna postrzegana była ponadto nie tylko jako naturalny produkt chroniący przed infekcjami i wspomagający odporność człowieka, ale również jako środek pomagający uzyskać efekt odmładzający. Jej właściwości wspomagające regenerację i rewitalizację skóry spowodowały nadanie jej alternatywnej nazwy – młodziwo.